بستن

زیر محله‌ی قدیم ارد چه رازی پنهان است؟

هفت‌برکه (گریشنا): در زمان خاک‌برداری از یک منزل در ارد، زمین نشست کرد و بنایی تاریخی که هنوز مشخص نیست متعلق به چه دوره‌ای است، مانند یک راز از دل خاک بیرون آمد.

به گزارش خبرنگار هفت‌برکه، حوالی ساعت ۲۴، دوازدهم خردادماه، چند کارگر به همراه یک لودر در حال خاک‌برداری از حیاط منزل محمد الهی، روبه‌روی دارالقرآن امام محمد باقر در بخش ارد بودند که ناگهان زمین نشست می‌کند. پیدا شدن بنایی با حدود صد ستون به فاصله‌ی هفتاد سانتیمتر زیر این خانه، باعث می‌شود آن‌ها دست از کار بکشند. با منتشر شدن کشف این بنا، شایعه‌ی پیدا شدن طلا و جواهرات در این محل نیز پخش شد. اما خبری از طلا و جواهرات نیست. قاسم منصوری، منتخب پنجمین دوره‌ی شورای ارد، می‌گوید: «به نظر می‌رسد ارزش اثر به معماری آن باشد و فعلا هیچ سکه یا وسیله‌ی تاریخی‌ای در این محل پیدا نشده است.»

منصوری در ادامه می‌گوید برای جلوگیری از تجمع مردم، فعلا آن محدوده پلمپ شده است و اشاره می‌کند: «پیش از این نیز در همین منطقه در حال خاک‌برداری از یک خانه، اتاق‌هایی در زیر زمین پیدا شده است؛ اما تعداد ستون‌ها و فاصله‌ی آن، احتمال اتاق بودن این بنا را رد می‌کند و به نظر می‌رسد که گرمابه باشد. البته معماری و شکل آن به گرمابه‌هایی که در ارد داشتیم، شبیه نیست. گرمابه‌ها به این صورت بوده است که دیگ‌های پر آب را می‌گذاشتند تا گرم شود و آن را در استخر خالی می‌کردند. اما همه این‌ها حدس و گمان است و تا زمانی که کارشناس این بنا را نبیند و در مورد آن نظر ندهد، نمی‌توان از چیزی مطمئن بود.»

حسین باروزه، دهیار ارد، نیز می‌گوید: «سازه‌ی این بنا سنگ و ساروج است، چندین دهنه و ستون‌های زیادی دارد و سقف آن قوسی‌شکل است، اما فعلا وارد شدن به محل خطرناک است و امکان ریزش وجود دارد و نمی‌توان همه چیز را بررسی کرد. تماس ما با رییس اداره میراث فرهنگی گراش راه به جایی نبرد و به همین دلیل با مسئولین اداره میراث فرهنگی لار تماس گرفتیم و یک نفر از این اداره در محل حاضر شد و به همراه مامور انتظامی پاسگاه ارد، صورت‌جلسه نوشته شد.»

سجادی، بخشدار ارد، نیز گفت: «تماس ما با رئیس اداره‌ی میراث فرهنگی گراش بی‌نتیجه بود و ما از اداره‌ی میراث فرهنگی لارستان درخواست کردیم که هر چه سریع‌تر برای تعیین قدمت بنا، کارشناسی را به این محل اعزام کنند.»

اما نکته‌ی که نباید از آن غافل شد این است که چندین بار در این محدوده که به محله‌ی قدیم ارد معروف است، بنا، وسایل و سنگ قبرهایی پیدا شده است. دهدار ارد از پیدا شدن یک اتاق سالم که زنجیری به دیوار آن آویزان بوده در چندین سال قبل خبر داد. این بنا زیر یکی از خانه‌ها، دقیقا صد متر جلوتر از این خانه‌ای که این بنا با این تعداد ستون کشف شده است، پیدا شده بود. این مساله لزوم بررسی و تحقیق بیشتر کارشناسان باستان‌شناسی از کل منطقه را نشان می‌دهد.

باروزه در جواب به سوال ما درباره‌ی پیگیری‌های انجام‌شده برای بررسی کارشناسان از کل منطقه می‌گوید: «این را هم باید اضافه کنم که ده یا پانزده سال قبل نیز سنگ قبری در این محدوده پیدا شد که به نظر می‌رسید قدمت آن به ششصد سال برسد و روی آن کلمه‌ی شهیده حکاکی شده بود. برای بررسی بیشتر آن سنگ قبر را به لار منتقل کردند، اما هیچ وقت به ارد برنگشت و مشخص نشد که سرنوشت آن سنگ قبر به کجا ختم شد. ما منتطر جرقه‌ای برای شروع بودیم. و چند نقطه را نیز در نظر داریم که بعد از آمدن کارشناس‌ها آن‌ مکان‌ها نیز مورد بررسی قرار بگیرد.»

تاکنون دو محوطه‌ی تاریخی در شهرستان گراش در فهرست آثار ملی ثبت شده است و نیاز به کاوش‌های باستان‌شناسی دارد: تپه‌ی بئر گال در گراش (خبر در گریشنا) و شهر تاریخی ماخرد در خلیلی (خبر در گریشنا). آیا یافته‌های اخیر در بخش ارد، تعداد این محوطه‌ها را به عدد سه می‌رساند؟

خبر تکمیلی: مهندس جواد اسدی، سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی گراش، نیز گزارشی از بازدید روز دوشنبه ۱۵ خرداد از محل منتشر، و وجود گنج را شایعه اعلام کرد. اسدی نوشت: «با توجه به اهمیت موضوع و شایعه‌ی کشف گنج در بخش ارد شهرستان گراش، طی بازدیدی که امروز با همکاری و مساعدت فرماندار محترم شهرستان گراش، جناب آقای فرودی، و به اتفاق موسوی، مسئول دبیرخانه سیاسی فرمانداری گراش؛ مسئول سیاسی نیروی انتظامی؛ و عبدالعلی صلاحی، از دوست‌داران میراث فرهنگی، از محل مورد نظر صورت گرفت، هیچ‌گونه آثاری کشف و ضبط نگردید. با توجه به مشاهدات میدانی و وجود دیواره ساروجی، احتمال داده می‌شود که این محل سازه‌ای مرتبط با عملکرد آبی باشد.»
سرپرست میراث فرهنگی به شکلی غیر مستقیم، به انتشاردهندگان این شایعه نیز اخطار داده است: «متاسفانه در سال ٩۵ نیز در محیط مجازی وجود گنج در روستای فاروق مرودشت در فضای مجازی پیچید، که عاملان و مسببان آن شایعه دستگیر شدند.»

خبرنگار ارشد پایگاه خبری هفت‌برکه آغاز فعالیت روزنامه‌نگاری از سال ۱۳۸۸

12 نظر

  1. سلام اینم که گفته اند که با میراث فرهنگى گراش تماس گرفتیم ولى هیچ نتیجه نکرفتبم ، یکى از درماندکى و بى امکاناتى گراش است که از همه چیز محرومه

  2. سلام دست مسولیین درد نکنه ولی چرا اداره میراث فرهنگی گراش نسبت به این موضوع بی تفاوت بوده این چه معنی میتونه داشته باشه اداره میراث فرهنگی موظف هستند به اینگونه موضوعات رسیدگی کنند حالا اگه این بنا تو گراش بود ببینم میومدن برا رسیدگی یا نه؟ تا کی میخوایین تبعیض قومیتی رو دنبال کنید

  3. شبستان قدیمی مسجدی طی پرو خالی کردن زمین باغ ملی گراش هم سالیان قبل پدیدار شد.معلوم نشد سرنوشتش ب کجا ختم شد.اردیها توقع نداشته باشند.

  4. دقیقا نکته ی اصلی خبر برای بنده هم همین بی اهمیت نشان دادن موضوع برای میراث فرهنگی گراش بوده است
    خواهشمندم هفت برکه موضوع رو بررسی و به اطلاع ما خوانتدگان برساند وهمچنین رئیس میراث فرهنگی گراش نیز پاسخگو باشد.
    در غیر اینصورت ما گراشی ها مجبوریم همین روال فکری خودموان در مورد بی مسئولیتی میراث فرهنگی گراش رو ادامه بدیم و حتما تبعات بدی برا میراث فرهنگی خواهد داشت .

    1. همکار ما در حال نوشتن گزارشی از وضعیت اداره میراث فرهنگی است. منتظر اظهار نظر فرمانداری هستیم. در روزهای آینده منتشر می‌شود.

  5. علتش باید جویا بشن.چندین سال پیش در بیدشیر اوز یه توپی از سکه های نقش ونگار دار پیدا شد اونا هم به بانک روستاشون بردن و بعد از تماس با میراث فرهنگی لار کاوش انجام شد و اون گوی سکه های بهم چسبیده دوران اشکانیان بود که در کوزه بوده وبهم چسبیده بود ازهم جدا کردن و در موزه قرار دادن.منطقه ارد و فداغ هم مثل روستاها اطراف منطقه قدیمی است و نباید دست کم گرفت.

  6. سلام ممنون گریشنا جان که میخوایین گزارشی از میراث فرهنگی گراش تهیه کنید ولی به نظر بنده هیچ توجیهی قابل قبول نیست اگر رییس میراث فرهنگی بگه کمبود نیرو یا امکانات یا غیره داشتیم میتونستن از مرکز استان درخواست نیرو یا تجهیزات کنن پس میراث فرهنگی برا چی تاسیس شده کسی باید رییس اون اداره بشه که واقعا عاشق میراث فرهنگی باشه کوتاهی محض از طرف ای اداره صورت گرفته اداره میراث فرهنگی لار از اونجا بلند شده اومده برا بازدید ببینید اینا عشق میراث فرهنگی هستن نه اداره گراش تشکر ویژه دارم از اداره میراث فرهنگی لارستان

  7. در جواب یک اردی
    اداره میراث خراب کن اثار قدیم (فرهنگی)چهد وقتیه بدون مسئوله درش بسته شده
    دلتون هم خوش نکنید که میراث اثار قدیم (فرهنگی) کاری انجام بدن به دردنخورترین ادارهای ایران همین میراث خراب کن اثار قدیم(فرهنگیه)
    فرقی نمیکنه گراش باشه لار باشه استان باشه که میراث خراب کن اثار قدیم(فرهنگی )کل کشور باشه اینها جز تخریب اثار قدیم هیچ کار مفیدی دیگر انجام نمیدن
    ادمین گرشینا لطفا دیدگاهم رو قیچی نکن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 نظر
scroll to top