بستن

مرگ داوود، زنگ هشداری برای ایمنی کار

هفت برکه (گریشنا): مرگ یک کارگر ساختمانی در اثر سقوط از بلندی بار دیگر اهمیت رعایت نکات ایمنی را در کارگاه‌های ساختمانی و صنعتی یادآوری کرد.

۱۶ مردادماه ۱۳۹۶ داوود تندرومرزی، در مقابل چشمان بهت‌زده‌ی برادرش محمود از ساختمان در حال ساخت سقوط کرد و جانش را از دست داد. او اهل روستای مرز داراب بود و تنها ۲۳ سال داشت.

به گفته یکی از همکاران‌اش که شاهد صحنه بود، داوود کارگر قالب‌بند ساختمان در شروع کار برای باز کردن قالب‌ها به روی داربست رفت. او با یک اشتباه محاسباتی در برگشتن از روی داربست به پشت بام گامی کوچکتر برداشت و سقوط کرد و بلافاصله به دلیل ضربه به سر از دنیا رفت. دو ماه قبل داوود به پیشنهاد یکی از اقوام گراشی‌اش به این شهر سفر کرد و کار را در گراش به عنوان کارگر قالب‌بند شروع کرد.

برادرش محمود که شاهد این حادثه‌ بود تا چند ساعت قدرت تکلم را از دست می‌دهد. چند روز قبل نیز در حادثه‌ی دیگر در همین مکان، کارگر افغانستانی شرکت بتن‌راه معروف به ستار در عین انجام کار یکی از انگشتان دستش در دستگاه گیر می‌کند و قطع می‌شود. تلخی این اتفاق‌ها تلنگری بود تا موضوع بهداشت و ایمنی‌ کار چهره‌ی جدی خود را نشان دهد.

کار نظام مهندسی آموزش است

با ابراهیم وقارفرد، رییس نظام مهندسی شهرستان تماس می‌گیریم تا به عنوان کارشناس این موضوع را تحلیل کند و بگوید که چطور می‌توان مانع از تکرار این قبیل اتفاق‌ها شد.

او پیرامون اتفاقی که در خلیج فارس افتاد توضیح داد:«پیمانکار اصلی پروژه‌ی خلیج فارس یکی از بهترین پیمانکاران گراش است که سوابق کار او بر هیچ کسی پوشیده نیست. تا آن‌جا که من در جریان هستم، در پروژه‌ی خلیج فارس بخشی که این اتفاق افتاده است پیمانکار اصلی، مسئولیت کار را به پیمانکار فرعی محول کرده است و نظارت دقیق این جریان ایمنی به پیمانکار فرعی برمی‌گردد که مستقیما انجام دهنده کار است. البته ظاهرا موارد ایمنی در این کار رعایت شده است، ساخت قالب دیوار برشی بوده که به داربست نیاز داشته است و باید انجام می‌گرفت. منتهی تحلیل تخصصی این حادثه در مورد استفاده کارگر از کمربند ایمنی را به کارشناسان متخصص در امور کار می‌سپارم.»

او در مورد وظایف مالک و مهندس ناظر در این موارد، می‌گوید: «مهندس ناظر و مالک هر پروژه‌ای وظیفه دارند موارد ایمنی را رعایت کنند و وسایل ایمنی را برای کارگران ساختمان مهیا کنند. بعد از مهیا کردن وسایل ایمنی باید پیمانکار نظارت کامل بر استفاده از این وسایل را داشته باشد.»

رییس نظام مهندسی وظیفه‌ی نظام مهندسی در امور ایمنی کار را آموزش به ناظران اعلام می‌کند و ادامه می‌دهد:«مسئولیتی که در مورد ایمنی کار بردوش نظام مهندسی گذاشته شده این است که به ناظران ساختمان که رعایت موارد ایمنی جزیی از وظایف آن‌ها است آموزش‌های لازم را بدهند. و دوره‌های آموزشی نیز به صورت مرتب در نظام مهندسی گراش برگزار می‌شود. آخرین دوره اردیبهشت ماه برگزار شد که از کارشناس اداره کار و متخصص بهداشت و ایمنی کار استان درخواست کردیم تا دوره‌ی آموزشی را برای مهندسین ناظر برگزار کند. اما اداره کار نیز در این میان وظایفی به عهده دارد است که برای کارگرها و پیمانکاران نیز دوره‌های آموزشی برگزار کنند. یعنی بخش اعظم موضوع آموزش ایمنی کار برمی‌گردد به متخصصین بهداشت و ایمنی کار که زیر نظر اداره کار هستند.»

وقارفرد با این صحبت که مهندسین ناظر حق دارند اگر ایمنی کار در کار رعایت نشود کار را تعطیل کنند و به شهرداری گزارش دهند صحبتش را خاتمه داد و در پایان گفت:«متاسفانه برخی از مالکان که درگیر ساخت وساز هستند به این مساله توجه نمی‌کنند.»

معمولا لوازم ایمنی را فراهم می‌کنیم

با مهندس حسن‌زاده، پیمانکار پروژه‌ی خلیج فارس نیز صحبت می‌کنیم او آموزش به نیروها و فراهم کردن لوازم کار را دو موضوع مهم در بحث ایمنی کار می‌داند و می‌گوید: «ما معمولا لوازم را فراهم می‌کنیم به عنوان مثال ما کلاه ایمنی در اختیار کارگران قرار داده‌ایم اما خود کارگران به دلیل گرمی هوا معمولا از استفاده از آن سربازمی‌زنند. در موضوع استفاده از کمربند نیز مکان خاصی می‌توان از آن استفاده کرد و برای کارگرانی که در حال حرکت هستند و جای ثابتی قرار ندارند نمی‌توان استفاده از کمربند را پیشنهاد داد. اما در موضوع آموزش کارگران معمولا بسیار مبتدی هستند و آموزش خاصی ندیده‌اند، مراکز فنی و حرفه‌ای و اداره کار در این بخش باید توجه بیشتری داشته باشند. در بخش بیمه نیز ما وظایف خود را انجام داده‌ایم.»

خبرنگار ارشد پایگاه خبری هفت‌برکه آغاز فعالیت روزنامه‌نگاری از سال ۱۳۸۸

9 نظر

  1. ببخشید جناب مهند ابراهیم وقارفرد ایا کارگر دارای کمر بند ایمنی وکلاه ایمنی بوده اگر کمربند داشت که اوراحفظمیکرد پس چطور میفرمایید موارد ایمنی رعایت شده؟

  2. اگر یک بار برای همیشه با متخلفین ساختمان مهندسین پیمانکارها برخورد شدید میشد دیگه این اتفاق نمیوفته
    یک جون فوت کرده اقای مهندس میگیه نمیشه بعضی جاها از کمربند ایمنی استفاده کرد
    فکر کنم مهندسین عزیز اصلا کار ساختمانی دنیاه رو ندیدن
    شکر خدا دنیاه پیشرفت کرده میشه با یک سرچ ساده دید چه جوری میشه پیشگیری کرد

  3. یکی نیست اینجا بیاد بگه مهندسین بجای بازی با کلمات اگر شماها در حین کار نظارت محکم تری و سخت می گرفتید این جوان الان زنده بود!
    حالا هی برید خون اهدا کنید و به بیمارستان سر بزنید اما سوال اینه
    جواب خون جوان مردم کی میده؟

  4. اصلا بگین اکثر کسانی که اسم مهندس رو یدک می کشن اصلا سرکشی می کنن از ساختمون که دیگه بخوان نکات ایمنی رو گوشزد کنن. خونه ما که از اول بسم الله تا اخرش فقط دو تا سه بار ، اونم برای چند دقیقه سرکشی کردن. مهم براشون همون امضا گرفتن و پول بود.

  5. سلام . متاسفانه مهندسین عزیز به تنها چیزی که فکر میکنند پول نظارت و طراحی نقشه هاشون است . مخصوصا مهندسان جوان و تازه کاری که پر شدند تو شهر .

  6. با سلام و عرض ادب ؛
    درست است که هر اتفاقی یک یا چند مقصر دارد که آن را مراجع ذیصلاح مشخص میکند ولی بحث اصلی اینه که در هر مسله ای هم نظام مهندسی هم مهندس ناظر هم پیمانکار هم کارفرما (مالک) باید قانون را رعایت کنیم .
    جالب اینه که بعضی مردم از مهندس قانونمند خوششان نمی آید و میگویند :
    فلان مهندس ایراد و سخت گیر است و فلان مهندس بهتره !!!!!؟؟؟ یعنی چه ؟ !!!!!
    از طرفی مهندسان بی خیال مشتری بیشتری دارند !؟؟؟
    پس اول باید فرهنگ جامعه بالا بره ( اول مهندسان بعد پیمانکاران بعد مردم ) .
    مثل بعضی مردم که به ناظرین میگویند این ساختمان برای خودم میسازم و هر چه تجربه داری و قانونش میدانی راهنمایی کن و ایراداتش را تذکر بده !
    بعضی مهندسان هم بیشتر اوقات سر ساختمان حاضر هستند و گزارش وضعیت ساختمان را میدهند و کپی تمام مدارک ساختمان را دارند حتی ساختمان ۲۰ سال قبل !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 نظر
scroll to top