بستن

انتشار دو مقاله علمی به نام گراش، از برزیل تا هند

هفت‌برکه (گریشنا): دکتر عبدالله خورشیدی، پژوهش‌گر مهندسی هسته‌ای و پرتوپزشکی، در دو مقاله جدیدش که در ژورنال‌های معتبر جهانی منتشر شده است، از خیرین گراش قدردانی کرد.

به گزارش هفت‌برکه، دکتر عبدالله خورشیدی به تازگی دو مقاله، یکی در مورد زلزله مشهور بم و دیگری در مورد استفاده از نوترون در درمان تومورهای بدخیم، در دو ژورنال معتبر به چاپ رسانده است. دکتر خورشیدی که در کرج تحقیقاتش را انجام می‌دهد، این مقالات را به نام دانشکده علوم پزشکی گراش منتشر کرده است.

مقاله‌ای درباره زلزله بم

اولین مقاله در مورد زلزله معروف بم در دی ۱۳۸۲، با عنوان «گزارشی از همبستگی بین گاز رادیواکتیو رادون و فعالیت پس‌لرزه‌ها در گسل بم» در «ژورنال برزیلی علوم تشعشعی» (Brazilian Journal of Radiation Sciences) به نام دانشگاه علوم پزشکی گراش به چاپ رسیده است (صفحه‌ی مقاله در سایت این ژورنال)، و در پایان مقاله از خیر بین‌المللی و مشهور گراش، مرحوم حاج شیخ احمد انصاری، که در بنیاد نهادن علوم پزشکی در گراش و افزایش سلامت عمومی در منطقه موثر بود، قدردانی شده است.

دکتر خورشیدی درباره این مقاله می‌گوید: «بررسی پارامترهای مترولوژیکی پس از هر زلزله می‌تواند در تعیین مقوله‌های زمین‌شناختی هر منطقه موثر باشد. در این پروژه، پارامترهای فشار، دما و رطوبت به همراه غلظت گاز رادیواکتیو رادون در عمق ۹۰ سانتیمتری خاک با استفاده از آشکارساز هسته‌ای ذرات آلفا در دو منطقه اطراف زلزله معروف بم اندازه‌گیری شد.» در این مقاله آمده است: «به طور میانگین، غلظت گاز رادون یک هفته قبل از هر زمین‌لرزه افزایش پیدا می‌کرد که برای شدت‌های بالاتر، این غلظت متناسباْ افزایش می‌یافت.» او با توضیح درباره‌ی این که صفحه عربی از جنوب غرب و صفحه اوراسیا از شمال ایران، سالانه ۳۰ میلیمتر فلات ایران را کوچک‌تر می‌کنند، درباره نتیجه‌گیری مقاله می‌گوید: «با توجه به اینکه صفحه زمین‌ساختی شمال تقریبا ثابت است، لذا نرخ رشد کوه‌ها در ایران افزایش خواهد یافت، که منجر به تغییر شکل چین‌خوردگی به همراه زمین‌لرزه‌های مختلف به سمت شمال شرق ایران خواهد شد.»

نقاط توزیع آشکارساز آلفا (راست) و زمین‌لرزه‌های ثبت شده (چپ)

 

مقاله‌ای درباره درمان سرطان عمقی مغز

مقاله‌ی دوم نیز با عنوان «طراحی چشمه نوترونی بر مبانی رانش شتاب‌دهنده با استفاده از هدف برلیوم و کندکننده سرب ۲۰۸ در گیراندازی نوترون با بور به عنوان یک استراتژی درمان به روش مونته‌کارلو» به عنوان یک مقاله اصیل در یک ژورنال ISI هندی به اسم «ژورنال تحقیقات و درمان سرطان» (Journal of Cancer Research and Therapeutics) به اسم دانشکده علوم پزشکی گراش به چاپ رسیده است (صفحه مقاله در سایت این ژورنال). دکتر خورشیدی در این مقاله نیز از برخی از خیران بهداشت و آموزش گراش، از جمله شیخ احمد انصاری، میر ابوالحسن سعادت، حاج مشتاق مشتاقی، حاج محمد برازنده، حاج احمد محبی،‌ حاج حسین حسین زاده، حاج غلامحسین عابدی، و حاج مسعود وقارفرد، و همچنین کلیه موسسات خیریه و مردم گراش قدردانی کرده است.

پژوهشگر هسته‌ای گراشی در مورد جزییات مقاله می‌گوید: «رادیوتراپی (پرتودرمانی) یک روش بالینی برای از بین بردن سلول‌های تومور بدخیم است. میزان موفقیت در رادیوتراپی به حساسیت سلول‌های بدخیم نسبت به اشعه دریافتی بستگی دارد. پرتو نوترونی مورد استفاده در درمان از طریق رآکتورهای هسته‌ای و یا شتاب‌دهنده‌های خطی تولید می‌شوند. در این تحقیق علمی جدید، برخورد پروتون خروجی از سیکلوترون با ماده برلیوم به منظور دستیابی به طیف نوترونی مناسب در درمان تومورهای عمقی مغز مورد ارزیابی قرار گرفت.» در این روش آمده است: «این فرایند درمانی در ابتدا با تزریق وریدی حامل‌های بور غیرسمی به بیمار آغاز می‌گردد که باعث پخش شدن آن در تمام غشاهای سلولی بدن می‌شود، به طوری که سلول‌های سرطانی نسبت به سلول‌های دیگر مقدار بور بیشتری را جذب می‌کنند. سپس با تاباندن اشعه نوترونی کند شده و فیلتر شده در فعال‌سازی اتم‌های بور، این سلول‌ها از بین می‌روند، زیرا بور غیر سمی فعال شده که در سلول‌های سرطانی جمع شده است، ذره آلفا سمی به همراه ماده کشنده لیتیوم را آزاد می‌کند.»

دکتر خورشیدی در مورد کاربرد این مقاله نیز می‌گوید: «با توجه به نیاز روزافزون جامعه پزشکی در درمان با استفاده از روش‌های هسته‌ای، این ضرورت ایجاب می‌کند که طراحی جدیدی از درمان با بور صورت پذیرد تا بتوان نیازهای بیماران را بدون نیاز به جراحی‌های پرهزینه و طاقت‌فرسا رفع نمود. با توجه به اصل رقابت بین شهرهای استان فارس در زمینه پزشکی، به‌کارگیری روش‌های درمانی جدید با استفاده از تجهیزات مدرن می‌تواند گردشگری سلامت و رسیدن به قطب پزشکی فارس را تسریع بخشد.»

شماتیک طرح تولید نوترون و کند کردن آن جهت رسیدن به طیف مطلوب درمان تورهای عمقی مغز

 

مقدار دز موثر جذبی برحسب عمق درون فانتوم سر، به طوری که بیشترین مقدار دز درون تومور در ناحیه بافت مغز تخلیه می‌شود.

سردبیر پایگاه خبری هفت‌برکه عضو هیات مدیره موسسه فرهنگی هنری هفت‌برکه گراش دکترای ادبیات انگلیسی از دانشگاه تهران

10 نظر

  1. الان دانشگاه گراش بیشتر آموزشی هست و اگر دانشگاه به سمت پژوهشی شدن حرکت کنه خیلی خوبه که نیاز به تخصیص بودجه و دفتر پژوهشی فعال داره که با حمایت پژوهشگرها بشه بیشتر اسم گراش و دانشگاهش رو در سطح بالاتر معرفی کرد.

    1. اصلا دانشگاه گراش بخش پژوهش داره ولی تا حالا هیچ گزارشی در مورد سلامت و بهداشت شهر نداده یا پژوهشی انجام نگرفته. بهتره افرادی جذب بشه برای تحقیق کنار آموزش ولی دانشگاه بیشتر میزبان غیربومی ها شده که از اینجا بعنوان پل و گذر استفاده میکنن و دیگه فایده ای برای خود شهر ندارن.

      از دکتر هم بخاطر مطرح کردن نام گراش در سطح بین المللی تشکر لازمه که مسولین دانشگاه هم اگر افراد بومی رو حمایت کنن برای اعتلای شهر خوبه

      1. با سلام
        به استحضار شما دوست عزیز می رساند که کارهای پژوهشی متعددی توسط اعضای هیات علمی دانشکده انجام شده و یا در حال انجام است که به دلایل مخالف بازتاب چندانی در سطح جامعه ندارد.
        شما می توانید با مراجعه به سایت دانشکده (http://paramedical.gerums.ac.ir/?page_id=1486)در قسمت اعضای هیات علمی و کلیک بر روی قسمت Curriculum Vitae به سوابق پژوهشی و آموزشی و اجرایی اعضای هیات علمی(که در امر پژوهش فعال هستند) دسترسی پیدا کنید.
        البته اگر اطلاعات کاملاً به روز شده در خصوص هرکدام از اساتید را جویا باشید کافی است نام فرد را در کنار واژه H index در گوگل سرچ کنید تا به آخرین مقالات، تعداد مقالات، مراجعات به مقالات فرد به همراه H index فرد (که نشان از رنکینگ علمی فرد است) دسترسی پیدا کنید.
        امیدواریم مسئولین دانشکده با جذب اعضای هیات علمی توانمند با سوابق پژوهشی قوی با اولویت بومی بودن ( نه هر دانش آموخته که صرفاً مدرکی را از دانشگاه های آزاد اخذ کرده باشد) در راستای قوی تر شدن بنیه علمی این دانشکده گام های موثری بردارند. مسلماً این امر مقدمه پیشرفت و ارتقای بیشتر دانشکده علوم پزشکی گراش خواهد بود.

  2. جناب آقای دکتر خورشیدی آیا شما از خیرین اجازه گرفتین که اسم آنان نوشته آید شاید صلاح نباشد که اسمی از خیرین برده شود لطفا رعایت فرمایید شما مگر در دانشکده عضو هییت علمی هستید و یا کارمند آنجا هستید که بنام دانشکده علوم پزشکی گراش مقاله دادین

    1. بهر حال این کار بیشتر شبیه یک کار خیر علمی هست مگر خیرینی که در تاسیس و تجهیز دانشگاه و بیمارستان و تعالی اسم گراش نقش داشتند کارمند یا عضو هیات علمی اش بودن و بنظرم این دو مجموعه که مردمی هستند مردمی تر بشه بهتر باشه

  3. این پیش بینی کوچک شدن فلات و چین خوردگی بیشتر بنظر درست میاد چون الان توی خبرها دیدم که ژاپنی ها بالا آمدن زمین سرپل ذهاب تا نود سانت رو گزارش دادن

  4. به قول لاریجانی تا وقتی بودجه وزارتخانه ها و وزارت بهداشت از راه پول نفت باشه پیشرفت حاصل نمیشه، و اگر همه اش هم مراکز دولتی منت خیرین بکشن و نتونند مستقل باشن و روی پای خودشون باشند بدردی نمی خورن. حالا توی گراش که وابستگی شدید به پول خیرین وجود داره و بهتره از نیکوکاران شهر تشکر و قدردانی بشه و نظر مهران درست نیست چون اسم ها در خود سایت دانشگاه قبلا اومده و در گریشنا هم بازنشر شده. حالا اگر پول نفت براش باشه…

  5. درمان سرطان که با جراحی و شیمی درمانی هستند خیلی وحشتناک و سخت هست برای مریض. روش های جدید که نیاز به این مشقت نباشه خیلی هیجان انگیز میآد. اگر توی گراش روش های جدید راه بیافته خیلی عالی میشه

  6. سلام واقع بین باشید جناب همشهری عزیز اقا منصور وحسین دانشکده روببین کو غیربومی؛جناب محسن زاده؟-جناب محقق؟جناب مصطفی ،جواد،علی،ووو یحیایی،پابرجا،خوشبخت ها،حیدری،دکتر حیدری؟ و……………………..-بومی و غیربومی درصد بگیرین؛گراشیای خودمون بجای پرتوقعی از جون و دل مایه بذارن و کار بکنن صادقانه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 نظر
scroll to top