بستن

عوارض خروج، بیداد دوچندان بر مردم جنوب

هفت‌برکه (گریشنا): در ادامه یادداشت‌های یک گراشی از دبی این بار او از ظلم مضاعفی که بابت عوارض خروج از کشور بر گُرده‌ی مردم جنوب وارد می‌شود نوشته است. و با سه پیش‌نهاد خواستار تعدیل این عوارض شده است. این بار نوشته یک گراشی از دبی با دو بیت از باب اول بوستان سعدی در عقل و تدبیر رای آغاز کرده است:

من از بی‌نوایی نیم روی زرد / غم بی‌نوایان رخم زرد کرد

نخواهد که بیند خردمند ریش / نه بر عضو مردم، نه بر عضو خویش

بودجه‌ای که برای ما نمی‌جوشد

چندی پیش آقای رئیس جمهور لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ کشور را برای بررسی و تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رئیس مجلس تحویل داد. جناب دکتر جعفرپور نماینده مردم شهرستان‌های لارستان، خنج و گراش نیز ضمن دادن فراخوانی از صاحب نظران و فرهیختگان این سه شهرستان خواسته نظرات و پیشنهادات خود درباره لایحه بودجه را به دفتر ایشان ارسال کنند که مثلا جدّی جدّی نظرات صاحب‌نظران و فرهیختگان این منطقه از کشور را جمع‌بندی کرده و غیر مستقیم نظرات و خواسته‌های مردمان این سه شهرستان را در تغییرات بودجه و تصویب آن مثل سال‌های گذشته اهمال نماید. (شاید هم امسال اعمال کند)

درباره لایحه سال ۱۳۹۷ تقدیمی دولت به مجلس حرف و حدیثی نیست. همان اندازه که خبرگزاری ایسنا از قول رئیس مجلس دکتر لاریجانی نوشته «علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی می‌گوید که از رونق در اقتصاد ایران خبری نیست و بودجه دولت کفاف اداره کشور را نمی‌دهد. ادامه وضعیت فعلی به بهبود اوضاع اقتصادی کشور کمک نمی‌کند.»

یا ایلنا خبرگزاری کار ایران در گزارشی با اشاره به کاهش پیوسته بودجه عمرانی کشور نوشته است که «در بهترین حالت بودجه عمرانی ایران در سال آینده چنان که در لایحه بودجه آمده نه ۷۸ هزار میلیارد تومان، بلکه به اعتراف بانک مرکزی ایران در حدود هشت هزار میلیارد تومان یعنی چیزی کمتر از دو میلیارد دلار خواهد بود.» برای ما مردمان این سه شهرستان کافی‌ست که بدانیم لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ برای ما خیر و برکتی در بر ندارد یعنی بودجه‌ای نیست که به ما برسد لذا ما هم مثل سال‌های گذشته حرف و حدیثی در این وادی نداریم. زیرا خوب می‌دانیم که اگر از این امامزادگان قدرت و تیول‌دارن ثروت این کهن دیار حقی طلب داریم و یا حاجتی به زبان آوریم به مصیبی گرفتار آییم. همچون این بیداد و ستمی دو چندانی که می‌خواهند در لایحه بودجه سال ۹۷ به نام افزایش سه برابری عوارض خروج از کشور بر پیکر نحیف‌مان تحمیل نمایند.

اگر چه به باور من شهروند گراشی که تحیصلات و تجربه‌ای در بودجه‌نویسی و سرمایه‌گذاری صنعتی دارم بودجه سال ۹۷ در میان بودجه‌های چهل سال گدشته از همه عقلانی‌تر و علمی‌تر به نظر می‌رسد و رئیس جمهور محترم توانسته کمی مختصر شفاف‌سازی در تفکیک ردیف‌های بودجه‌های میلیاردی دستگاه‌ها و نهادهای مذهبی و دینی غیر پاسخگو به مردم و دولت به کار گیرد و در سخنرانی‌های بعدی هم به خصوص در روز ۲۸ آذر در همایش حقوق شهروندی دقیق‌ترین صحبت را درباره بودجه و به ویژه ردیف ۱۷ آن ایراد کرده و اشاره به فهرست بلند بالایی از ۱۷ دستگاه مختلف که از دولت پول می‌گیرند و طلبکار هم هستند و جواب کسی را هم نمی‌دهند به شهروندان حق داده و خوش آمد گفته که بیایند و بودجه سال ۹۷ را نقد کنند و پرسشگری کنند. این اندک روشنگری ایشان سبب شده که ما بی‌خبران بودجه‌های چهل سال گذشته حیران بمانیم که چرا بودجه‌نویسی تا بدین حد نابخردانه و خلاف مصالح ملک و ملت است و تازه متوجه شویم که چرا بودجه عقیدتی سیاسی بیشتر از مرزبانی؟ چرا بودجه خواهران حوزه علمیه از بودجه چندین دانشگاه کشور بیشتر؟ چرا بعضی از حضرات و شخصیتها بودجه خصوصی دارند؟ و یا آخر این که چرا انواع بودجه‌های مربوط به حوزه‌های علمیه و روحانیت از بودجه سالیانه بزرگترین و پر جمعیت‌ترین وزارت خانه کشور یعنی آموزش و پرورش بایستی بیشتر باشد.

ولی علیرغم کردار و گفتار رئیس جمهور محترم درباره بوجه عمومی دولت در سال ۹۷ با وجود رشد شش درصدی آن، چرا بودجه یارانه و بودجه عمرانی کشور را کاهش داده و بر خلاف ایراد و گفنه‌ی خود بودجه آن نهادها و دستگاههای غیر پاسخگو را حتی بیشتر از رشد عمومی شش درصدی بودجه افزایش داده؟ برای نمونه بودجه دادستانی ویژه روحانیت رشد عجیب ۴۲ درصدی دارد و یا بودجه شورای سیاستگذاری حوزه علمیه خواهران به رقم ۲۷۱ میلیارد تومان رسیده است.

درک اشتباه در دهک‌های مسافر خارج از کشور

بودجه‌های تصویبی چهل سال گذشته کشور هر چند خیر و برکتی قابل دیدنی برای ما مردمان شهرستانهای جنوب فارس و یا غرب هرمزگان در بر نداشته و خود ما هم عاجزانه و صبورانه بی هیج چشمداشتی با بی‌تفاوتی و بی‌خبری مطلق از کنار آن که منفعتی و استفاده‌ای برایمان نداشت می‌گذشتیم. به قول معروف می‌گفتیم دیگی که برای ما نجوشد بگو سر سگ یا اوبره در آن بجوشد. اما متاسفانه بودجه امسال این گونه نیست، درست است که دیگ امسال همانند سال‌های پیش برای ما نمی‌جوشد ولی امسال جوشیدن آن برایمان فرق دارد.

نخست این که با کمی شفاف‌سازی رئیس جمهوری امسال می‌دانیم که این دیگ برای چه از ما بهترانی می‌جوشد و سر سگ هم در آن نیست بلکه ثروت، گنج و شیره جان این کهن دیار است که در آن می‌جوشد.

دوم اینکه امسال می‌خواهند بخشی از هیزم آتش دیگ‌شان از پوست و استخوان ما باشد. پس بایستی همه ما مردمان شهرستان‌های جنوب فارس و غرب هرمزگان قبل از سوختن فریادی و شیونی بر آریم و بخواهیم تا مسافران فرودگاه لارستان از عوارض خروج از کشور معاف شوند تا ما هم باز همانند سالهای گذشته  داستان بودجه کشور فراموش کنیم و بی‌تفاوت بمانیم و فقط درد سوختنی را احساس نکنیم.

عوارض خروج از کشور در بودجه ۹۷ را از رقم فعلی با افزایشی چشمگیر سه برابر کرده‌اند. برای سفر اول ۲۲۰ هزار تومان، سفر دوم ۳۳۰ هزار تومان و سفر بعدی ۴۴۰ هزار تومان. «خدا بدهد برکت» در شرح و بیان‌های مختلفی که من از مسئولین و مدافعان این افزایش تاکنون دیده و خوانده‌ام یک ناهماهنگی، آشفتگی و عدم اطلاع و شناخت کامل از دهک‌های مختلف مسافران به خارج از کشور به روشنی و صراحت دیده می‌شود.

آقای نوبخت معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه توضیح داده که این مبلغ از شهروندانی که تمکن سفر به خارج از کشور دارند اخذ می‌شود تا گردشگری داخلی رونق پیدا کند (عجب استدلالی!! آنهم از رئیس برنامه و بودجه مملکت)

استدلالی دیگر از مشاور ایشان آقای محمد کردبچه (برای توجیه استدلال رئیس ): «عده‌ای مرفه در جامعه زندگی می‌کنند و نشان مرفه بودنشان سفر خارجی رفتن است و جامعه اقشار کم در آمد و فقیر دارد. پس عوارض خروج گرفتن از کشور مالیات گرفتن از این عده از مرفه‌ها و طبقه متوسظ به بالاست برای بهبود وضع فقراء ». عجبا ملت حیران می‌شود از این گفتار که آیا باید فرمایش ملا را قبول کند یا دم خروس ایشان؟ در بودجه‌نویسی امسال شما بودجه یارانه بگیرها و بودجه عمرانی کشور را کاهش داده‌اید و در عوض بودجه ویژه‌خواران افزایش، آن وقت برای ما ملت نقش رابین‌هود بازی می‌کنید؟

مسئله و بحث نگارنده در این نوشته تفسیر و نقد بودجه نیست و کاری به این ندارم که عده‌ای اقلیت مرفه جامعه چه کسانی هستند و چگونه در این چهل سال این طبقه در کشور به وجود آمده‌اند و از چه رانت‌ها و ویژه‌خوری‌هایی استفاده کرده‌اند. بحث و درد من این است که چرا ما مردمان این سه شهرستان و چند شهرستان همجوار مثل زرین‌دشت و بستک که از جبر زمانه و بیکاری و اجبار زندگی مجبور هستیم به خارج سفر کنیم بایستی با پرداخت عوارض خروج از کشور به عنوان مرفه‌های بی‌درد جریمه شویم و مالیات پرداخت کنیم که عده‌ای در مملکت ویژه‌خواری کنند و دولت پز دهد و صدا و سیما تبلیغ کند که داریم مالیات خروج از ثروتمندان میگیریم برای فقرای کشور!!

ما کارگریم نه مرفه بی‌درد

برای یادآوری نماینده محترم مجلس دکتر جعفرپور شاید بتواند به گوش همکارانشان در مجلس و تمامی بزرگان دین و دولت در پایتخت برساند که ما مردمان این سه شهرستان و چند شهرستان همجوار که بخشی قابل ملاحظه‌ای از مسافران خارج کشور هستیم بر خلاف دیدگاه‌ها، باورها و استدلال‌های بودجه نویسان کشور نه مردمانی رانتی و ویژه‌خوار و نه مرفه‌های بی درد کشور هستیم که برای خوشگذرانی و یا به رخ کشیدن ثروتمان بخواهیم به خارج برویم. موضوع خارج رفتن ما از نوع و مقوله دیگری‌ست. موضوعی است تاریخی و فقط برای زنده ماندن و اجبار معاش زندگی‌ست. در کوتاه و مختصر بیان این که همیشه با دست خالی به خارج می‌رفته‌ایم همچنین که امروز می‌رویم در آنجا فقط و فقط کار می‌کنیم آن هم شب و روز و با اندک درآمدی با خستگی و فرسودگی به دیارمان بر می‌گردیم و اگر هم اندگی بیش از معاشمان عاید آید برای عمران و آبادی دیارمان به کار می‌گیریم. برای فهم و دانستن بهتر این موضوع نگارنده این سطور بیش از هفت نوشته مفصل و طولانی در یک سال گذشته در این موضوع نوشته‌ام که در این سایت و دیگر سایتهای خبری منطقه منتشر شده است علاقمندان ومسئولان می‌توانند رجوع کنند و بدانند داستان سفر خارج رفتن ما با چه خونی دلی است و ثمره کار و بازگشتمان به وطن چه خیر و برکت میمون و مبارکی برای خودمان و دیارمان در بر دارد. (مجموعه یادداشت‌های یک گراشی از دبی در گریشنا)

تا آنجایی که من اطلاع دارم هم اکنون از فرودگاه لارستان این شرکت‌ها فعال هستند: ۱- شرکت العربیه شیخ نشین شارجه در هفته پنح پرواز ۱۶۸ نفری یعنی ۸۴۰ مسافر در هفته. ۲- شرکت فلای دبی شیخ نشین دبی سه پرواز ۱۶۸ نفری در هفته می‌شود ۵۰۴ مسافر.  ۳-  شرکت هما هفته‌ای یک پرواز ۲۰۰ نفری به دوحه. ۴- شرکت هما به کویت هفته‌ای دو پرواز ۱۶۸ نفری می‌شود ۳۳۶ مسافر.

جمع مسافران از فرودگاه لارستان به خارج از کشور می‌شود ۱۸۸۰ مسافر در هفته . البته این پروازهای روتین و عادی از این فرودگاه است فراوان پیش می آید که در هنگام عید یا تابستان پروازهای چارتر فوق العاده نیز گذاشته شود. با احتساب تخمینی صندلی‌های خالی پروازهای عادی و پروازهای چارتر می‌شود ادعا کرد که هفته‌ای ۲۰۰۰ مسافر از این فرودگاه به خارج از کشور می‌روند. البته این تمام ماجرا نیست، اگر بخش بزرگی از مسافران منطقه که به هر دلیل از فرودگاه‌های شیراز، بندرعباس، لامرد و یا کیش و قشم برای کار به کشورهای جنوبی خلیج فارس می‌روند نیز در محاسبه بیاوریم به یقین  تعداد مسافران منطقه به خارج به بیش از  ۳۰۰۰ مسافر در هفته می‌رسد . در کمترین تخمین و احتمال حداقلی به بیش از ۱۵۶ هزار مسافر در سال می‌رسد. (مسافرین به عتبات و مکه در محاسبه آورده نشده ).

ترکیب جمعیتی ۱۵۶ هزار مسافر از فرودگاه لار

برای این که بهتر بدانیم چرا عوارض خروج از کشور ستم و ظلمی دو چندان برای ما مردمان این سه شهرستان است بایستی توجه کنیم و جواب داشته باشیم که این عدد ۱۵۶ هزار  مسافر در سال ۱- چه کسانی هستند و برای چه نوع کاری به خارج می روند؟  ۲- در چه وضعیت کاری و درآمدی قرار دارند  ۳- و اصولا در سال چند بار مجبور به سفر هستند؟  فکر می‌کنم چنانچه فرهیختگان جامعه‌شناسی و یا اقتصادی منطقه پرسشنامه‌ای با همین سه سئوال در فرودگاه لار به مسافرین بدهند نتیجه‌گیری و جمع‌بندی آن‌ها این گونه خواهد بود:

۱ – تعدادی از مسافران جوان‌های بیکار شهرها و روستاهای منطقه هستند که اغلب دبیرستان تمام کرده و بعضا سربازی و دانشگاه هم رفته‌اند چون ویزای کار برای ایرانی در کشورهای جنوبی خلیج فارس تقریبا ناممکن شده با هرینه خود و یا کمک خویشان و دوستان ویزای سه ماه زیارتی می‌گیرند و برای مدتی حدود دو ماه و ۲۵ روز قاچاقی در مغازه، کارگاه و یا انبار آشنایی با حقوق کم کار می‌کنند. در سال ماکزیمم سه سفر می‌توانند انجام دهند. که به زحمت می‌توانند هزینه ویزا و سفر خود و بیکاری سه ماه دیگر سال را جبران کنند فقط دلخوش هستند که خود را مشغول کاری کرده‌اند و منتظرند تا در آینده چه شود و چه برایشان پیش آید. یعنی در سفرشان درآمدی ندارند که بتوانند عوارض خروج بدهند.

۲- تعداد بیشتری کارگران و کارمندان ویزاداری هستند که در سالهای پیشین ویزای کار گرفته‌اند و سالهای سال است که با حقوق معین و درآمد ثابتی به کار مشغول هستند و در آمدشان به بدبختی شاید کفاف هزینه زندگی خانواده‌هایشان که در ایران هستند بکند. اکثرا بالای سی و چهل سن دارند و به دلایل مختلف از بیماری و مرگ اطرافیان‌شان گرفته تا عروسی اولاد و نزدیکان و یا محدودیت‌های مدت اعتبار ویزا و شش ماهه بازگشت اکثراً مجبور هستند در سال دو سفر یا بیشتر به ایران داشته باشند. این گروه از مظلومترین مسافران به خارج کشور هستند که با کمترین درآمد به عنوان مقیم خارج از کشور شناخته میشوند. حتی از درآمد ناچیز یارانه نیز محروم شده‌اند. عوارض خروج هر چند هم اندک باشد باز بار گرانی‌ست بر درآمد ناچیزشان.

۳- اکثریتی از مسافران دارندگان کسب و کار خرد خود و یا شریک در کار و کسبی با چند نفر دیگر هستند در یک مغازه کوچک از تعویض روغن ماشین، پنجرگیری و بقالی گرفته تا مغازه‌ای و یا شرکتی در بازار. اکثراً چندین نفر از یک فامیل شریک هستند و چون درآمد و امکانتشان در حدی نیست که بتوانند خانواده خود را در دبی به همراه داشته باشتد، تقریبا هر چهار تا شش ماه چند شریک که فامیل هم هستند بین کار در خلیج و استراحت در خانه (ایران) جابه‌جا می شوند و یا برای دیدن خانواده و یا پیش‌آمدهای خوش و ناخوش خانوادگی مرتب مجبور به مسافرت هستند و اکثرا در سال بیشتر از چهار سفر دارند. پرداخت عوارض خروج برای این گروه نیز سنگین می‌باشد.

۴- تعداد قابل توجهی از مسافرین بدون درآمد هستند. مثل خانواده‌های افراد گروه شماره سه که در ایران هستند، یا خانوداه‌های گروه متمول‌تر که در دبی ساکن هستند. افراد بازنشسته و یا ناتوان مالی که به هر زحمتی ویزایی تهیه می‌کنند و برای گرفتن کمک و مساعده از آشنایان و دوستان قدیمی به سفر می‌روند. یا فعالین مدنی شهر و روستایی که برای جمع‌آوری کمک و تشویق کردن خیری آشنا به خارج می‌روند. مجموع این افراد درآمدی ندارند که بخواهند عوارض دهند. تصور بفرمایید به هر دلیل کاسبی کم درآمد نتواند برای استراحت و دیدنی به دیارش برگردد و خانواده با چند بچه قد و نیم قد اجبارا برای دیدنی پدر باید سفر کنند. عوارض خروج و هزینه‌های سفر چند نفره چقدر برایشان سنگین خواهد بود.

۵- اقلیتی هم با در آمد قابل قبول در کار و کسب هستند و خود و خانواده و وابستگان سالی چندین سفر دارند. شاید مشکلی چندان نداشته باشند ولی وقتی متوجه اجحاف حکومتی شوند قطعا در هزینه سفر و یا خیر و مبراتی که برای دیارشان دارند تجدید نظر خواهند کرد و از مسافرت چندین بار در سال به کشور صرف نظر و کناره‌گیری میکنند . قطعاً کم شدن سفر این گروه ضرر اقتصادی بزرگی خواهد بود

با توجه به پنج گروه مسافران در بالا متوسط سفر مسافران منطقه به خارج در سال حدود سه و سه دهم سفر در سال می باشد. (این عدد به صورت آمار تلفنی توسط چندین دوست از شهرها و روستاهای منطقه بدست آورده‌ام که از همشهریان خود پرسیده اند که در سال چند بار به ایران سفر دارند شاید چند دهم درصد خطا باشد که چندان تفاوتی در اصل موضوع نمی‌کند)  بنابراین چنانچه پیشنهاد دولت در بودجه سال ۹۷ تصویب شود که به احتمال زیاد تصویب خواهد شد. معدل عوارض خروج از کشور برای مردمان این سه شهرستان می‌شود ۳۷۴ هزار تومان. سفراول ۲۲۰ هزار تومان سفر دوم ۳۳۰ هزار تومان و سفر سوم که یک و سه دهم سفر می باشد بایستی ۴۴۰ هزار تومان پرداخت کنند . در اینجا با یک محاسبه کوتاه و ساده مبلغ کل عوارض خروج از کشور در یک سال که بایستی مردمان این سه شهرستان به دولت پرداخت کنند به دست می‌آوریم.

۱۵۶۰۰۰ مسافر در ۳۷۴۰۰۰ تومان می‌شود: ۵۸ میلیارد و ۳۴۴ میلیون تومان

متآسفانه اگر عوارض خروج تصویب شود که به احتمال زیاد تصویب خواهد شد سالیانه این مقدار تقریبی شصت میلیارد تومان از توان مالی و اقتصادی منطقه کم خواهد شد و از طرف دولت هم چیزی به این سه شهرستان اضافه نخواهد شد. شاید هم کم شود چون بودجه عمرانی و یارانه‌ای در بودجه ۹۷ کم شده است، همچنین رفت و آمد و سفرها کمتر می‌شود و اثراتی مستقیم بر فرودگاه و شهر لار و دیگر شهرها و روستاها خواهد گذاشت. لذا تا دیر نشده بایستی اول نماینده مجلس سپس مسئولین دولتی و حکومتی و تمامی فعالین و کنشگران اجتماعی و شوراها  این سه شهرستان یک صدا از حکومت و دولت بخواهند مسافران فرودگاه لارستان را کلاً از پرداخت عوارض خروج معاف شوند. چون به دلایل روشن در این نوشتار مردمان این سه شهرستان مصداق استدلال‌های بودجه نویس کشور نیستند و پرداخت این عوارض ظلم بزرگی‌ست به مردمان این سه شهرستان. البته واضح و مبرهن است که با معاف شدن فرودگاه لارستان از عوارض خروج معادل این مبلغ به عمران و آبادی این شهرستانها اضافه خواهد شد و فرودگاه نیز رونق بیشتر و پروازهای بیشتری خواهد داشت چون دیگر کمتر از فرودگاههای شیراز و بندر استفاده می‌کنیم.

شاید شیفتگان و وابستگان حکومت و دولت در منطقه استدلال کنند که نمی‌شود این کار کنند و از دولت بخواهند فرودگاهی را در کشور از عوارض استثنا کنند . ولی بازهم می‌توانیم مجّد و پیگیر درخواست کنیم که اگر نمی‌خواهید ما را از عوارض خروج معاف دارید. حدالاقل بگذارید عوارض خروج پرداختی ما صرف عمران و آبادی این سه شهرستان شود. برای این که این مبلغ قابل توجه شصت میلیارد تومانی در این سه شهرستان هزینه شود شوراهای شهرستان‌ها که نمایندگان انتخابی مردم هستند بهتر می‌توانند بر مبنای نیاز و عدالت به دولت پیشنهاد دهند و راه حل‌های ارائه نمایند. من فکر می‌کنم که بهترین بیشنهادها شاید این سه پیشنهادی که به نظرم رسیده باشد باشد.

سه پیش‌نهاد برای عوارض خروج فرودگاه لار

۱-معاف شدن مسافرین فرودگاه از پرداخت عوارض خروج، چون واقعا اکثریت مسافران توان پرداخت مبلغی حدود یک میلیون و دویست هزار توان در سال برای سه سفر خود یا وابستگان‌شان را ندارند به خصوص که روزانه به دلیل تغییرات اقتصادی و بازار کشورهای جنوبی خلیج فارس و سیاست‌های دولت‌هایشان مبنی بر تحمیل و انتقال هزینه‌ها بیشتر بر پشت خارجیان، درآمدهای مردمان‌مان روز به روز کمتر می‌شود.

۲- اگر معاف شدن عملی نباشد . عوراض خروج مسافران به شوراهای شهر و روستای خود پرداخت کنند. که صرف عمران و آبادی دیارشان شود. کار سختی نیست و همه شوراها با اختصاص یک شماره حساب زحمت خزانه‌داری دولت نیز کم خواهند کرد.

۳- اگر پیشنهاد یک و دو عملی نباشد . می‌توان با ایجاد یک صندوق و جمع‌آوری عوارض خروج مردمان این سه شهرستان  پایه‌گذاری یک شرکت سهامی عام برای آب و برق سه شهرستان کنیم که با تشویق خیرین متمول و جمع آوری کمک آنها و همچنین فروش سهام در مدت کوتاه سه چهار ساله صاحب نیروگاه حرارتی تلفیقی هزار مگاوتی چهار واحدی با راندمان بالای ۸۵ درصد شویم که علاوه بر تولید برق بتوانیم روزانه حدلاقل حدود ۴۰۰ هزار متر مکعب آب شیرین از دریا داشته باشیم. این کار عملی است چون شرکتهای معتبر اروپایی و ژاپنی مثل زیمنس آلمان و یا میتسوبیشی ژاپن که معروف‌ترین‌ها در ساخت نیروگاه مدرن دو منظوره آب و برق با راندمان بالا هستند چندان مشتری برای ساخت نیروگاه جدید ندارند و حاضرند واحد به واحد با حداقل سرمایه، کارفرما  و اقساط بلند مدت کار را شروع کنند. البته جای بحث این موضوع در این جا نیست. اول بگذارید تا ببنیم نماینده مجلس‌مان و دیگر مسئولین و فعالین منطقه در گفتگو با حکومت و دولت چه در چنته خواهند داشت و چگونه می‌تواند با دولت گفتگو کند تا شاید ما را از عوارض معاف کند و یا به سود دیارمان اقدامی نمایند آن وقت فرصت خواهیم داشت که بهترین کار ممکن را انتخاب نماییم.

وظیفه نماینده مجلس برای مصوبه

در خاتمه این نوشتار امیدوارم که حرکتی و احساس مسئولیتی در همه ما به خصوص نماینده مجلس و مسئولین و فعالین منطقه به وجود آید و با جدیت از دولت، حکومت و مجلس بخواهند مسافرین فرودگاه لارستان از پرداخت عوارض خروج معاف شوند. این عزیزان بایستی فوری اقدام کنند چون همان گونه در بالا نوشته‌ام این عوراض تصویب خواهد شد به این دلایل:

یکم: این که در آمد کشور از فروش نفت در سال آینده کمتر می‌شود و دولت منابع درآمدی چندانی ندارد که روی آنها مانور بدهد به ناچار روی این عوارض حساب باز کرده است.

دوم: هم اکنون کلیّت بودجه پیشنهادی ۹۷ در کمیسیون مشترک تلفیق دولت و مجلس تصویب شده است.

سوم: با اعتراضات اخیر کشور به فقر و فساد و بیکاری بالاخره مجلس، دولت و حکومت بایستی با بودجه پیشنهادی ۹۷ کاری بکنند و تبلیغی راه اندازند، هر چند هم توان تغییر چندانی ندارند ولی همچنین که فراکسیون امید مجلس اعلام کرده است مثلا می خواهند بودجه به نفع نیازمندان و مردمان ضعیف جامعه تغییر بدهند که البته خودشان می‌دانند توانی ندارند ولی روی همین عوارض مانور خواهند داد که تبلیغات کنند و بگویند ما طرفدار مرفهان و ثروتمندان نیستیم و این عوارض هم از حلقوم آنها خواهیم گرفت و صدا وسیما هم تبلیغ خواهد کرد. لذا بنظر من عوارض تصویب می‌کنند پس بهتر ما زودتر دست بکار شویم و بجنبیم تا دیر نشده خود را از ظلمی مضاعف برهانیم. امیدوارم که خنّاسی پیدا نشود و به خاطر نویسنده گراشی این نوشتار بگوید «ول شو بوکو بابا  گراشنیا شو اِس ِ ِ بو گو آ دَ اِن ” باور کنید اکثریت مردمان شهر و روستاهای لارستان، خنج، گراش، زرین دشت و یا بستک این پول را ندارند بدهند.

تکمله بعد از نوشتن : متاسفانه قبل از ارسال این نوشته به سایتهای محلی دیروز ۱۹ دی ماه همچنین که پیش بینی داشتم افزایش عوارض خروج در گروه تلفیق بودجه تصویب شده است. خوشبختانه تا تصویب نهایی بودجه درصحن علنی مجلس آقای دکتر جعفرپور و دیگر مسئولین وقت و فرصت دارند که این خواست بحق مردمان این سه شهرستان به دولت و حکومت تحمیل نمایند. درخواست کمک و مساعد نیست فقط می‌خواهیم به ما ظلم نشود و پول زور از ما مردمان مسلمان گرفته نشود.

21 نظر

  1. واقعا” تحلیل و استدلال خوبی بود.ولی افسوس که گوش شنوایی تو این مملکت وجود نداره.

    در ضمن وقتی هزینه های مثلا” سفر به انتالیا با هزینه سفر به کیش و اقامت در بهترین هتل ها تقریبا” با هم برابرند منم که باشم سفر به ترکیه رو ترجیح میدم چون ازادی بیشتری وجود داره.
    مدیر محترم سایت لطفا” کامنت من رو بدون سانسور نشون بده.

  2. اگر نماینده لارستان از حق منطقه دفاع نکند اکثر افرادى که به صورت زیارتى براى کار به خلیج مى روند شغل خود را از دست مى دهند.

  3. از آنجایی که مسولین گراش در کسب نظر مسولین بالاتر و استاندار جهت جذب بودجه و اتمام کارهای خیرساز نیمه تمام خیلی ضعیف عمل می کنند و مسولین دانشکده و بیمارستان هم به شدت به خیرین وابسته هستند و هر مسولی که به گراش میاد بجای بردن به منطقه پاقلعه و بیدله به بیمارستان و دانشکده شیک می برند و چندین دوره از مسولین گراش چه شورا چه فرماندار بدون هماهنگی و ضعیف عمل کردند با این نظر دبی نشین ناشناس به شدت مخالفم و بنظر من راه ارتقاء شهرستان از کوتاه کردن دست خیرین در سرمایه‌گذاری ها و توجه به لابی گری های داخل استان و کشور میگذره. همچنین بنظر میاد تبلیغات اون ور قاره ای علیه صدا و سیما ایران در ذهن ایشان تثبیت شده

  4. یکی می گفت: لقمه ی حرام یا به قولی مال مردم راحتتر پایین میره!!!! بعضیا متأسفانه خیلی عجیبن!!!آخه تا کی؟یعنی اگه معاد و روز حساب را باور و یقین داشتن آیا بازم میخوردن حق دیگران را؟؟!!! متاسفانه اینگونه بشرها اهل یقین نیستن اهل لقلقه ی زبانن.

  5. چه مملکتی از ملت خودشون به همه شکل پول میگیرند؟
    مسئولین مملکت باید سجده شکر به جا بیارند که مردم جنوب غربت به جان خودشون میخرن شهر خودشون رو اباد میکنند و کاسه گدایی دست نمیگیرن برای هر چیزی گدایی از دیگران کنند.
    مناسفانه نماینده مجلس لار خنج گراش اصلا مردم منطقه براش مهم نیست اگر مهم بود فشار به وزارت خارجه می آورد تا از کسانی که اخراج میشن از امارات حمایت بشه
    قدیم سر گردنه جیب مردم رو خالی میکنند ولی حال با روش دیگه جیب مردم رو خالی میکنند مقصر همین مردم و مسئولین شهرستانهای لار خنج و گراش هستن که با کمال احترام از مسئولین کشوری استقبال میکنند

    ان عزیزی که میگه باید خیرین کمک برای ساخت ساز شهرشون نکنند فکر کنم تا امروز پا از گراش بیرون نذاشته ندیده شهرهای دیگه که دولتها کمک بهشون میکنند به چه شکلی هستن

  6. واقعاااااا یعنی حوزه از دولت هم بودجه می گیره؟!!! حوزه که درآمدش به اندازه کافی از وجوهات( خمس) مردم دریافت میکنه.حوزه چه ربطی به ارگانهای دولتی داره؟؟!!! نگید برای تبلیغات دینه که این خود استفاده ابزاری از دینه.خدا نگفته حق خیلی جاهای محروم را چشم پوشی کنین بهشون ندین و براشون چشمتون به دست پولدارا و خیرین باشه.عجب روزگاری شده ها!!!!

  7. کاشکی بجای گرون کردن چندین درصدی عوارض خروج از کشور که شامل همه ی مسافرین خارج از کشور میشه,حداقل شیب افزایشش رو کم میکردن و الباقیش رو سالانه مانند عوارض سالانه شهرداری,از ماشینهای خارجی عوارض بیشتری میگرفتن و خرج همون شهر میکردن.اینجوری حداقل مطمئن میشن که از کارگران ساده ای که بصورت ویزا زیارتی و یا با حقوق کم دارن اونجا کار میکنن بیشتر از اینها اجحاف نمیشه

  8. خدمت همشهری عزیز عرض سلام دارم از اظهار نظرتون در خصوص بودجه دولت و عوارض خروج مسافران استفاده کردم تا حدی منطقی و قابل قبول بود اما باید کمی منصفانه تر و با آگاهی و علم بیشتر قضاوت میکردین برادر من چند مطلب در خصوص عوارض خروج فرمودید که قابل قبول نیست چرا که اولا اگر جنابعالی از بزرگت ها و کسانیکه از دیر باز درکشورهای حوزه خلیج فارس اشتغال بکار دارند و مقیم و شاغل بوده اند از بعد از پیروزی انقلاب شکوهمنداسلامی ایران از پرداخت عوارض خروج معاف بوده و در آینده معاف خواهند شد و در حال حاضر شاغلین که دارای کارنامه شغلی هستند از پر اخت عوارض خروج معاف هستند از آغاز دولت حسن روحانی برای اولین بار از مقیمی های آن کشورها عوارض خروج از آنهاییکه کارنامه شغلی نداشته اند دریافت کرده اند و در قانون بودجه جدید نیز کسانیکه دارای کارنامه شغلی هستند از پرداخت عوارض خروج معاف هستند اما برادر من شما اگر به آمار سفرهای توریستی ایرانیان توجه بفرمایید ایران نسبت به جمعیتش در خاورمیانه و یا حتی در آسیا بیشترین مسافرین توریستی دارد که نشان از دارا بودن آنهاست و این عوارض تاکنون بعنوان مالیات از مسافرین بخاطر خد ماتی که در اختیار آنان گذاشته می‌شود بوده است که نسبت به آما و میانگین جهانی بسیار بسیار کمتر از آن چه کشورهای دیگر از اتباع خود می‌گیرند کمی انصاف داشته باشید و عادلانه تر قضاوت کنید برادر من شما که خود ا تحصیلکرده و آگاه به مدیریت اقتصادی و سرمایه گذاری میدانید کاش حداقل چند سطری از اظهار نظر خودتون اختصاص به بحث سر مایه گذاری عزیزان زحمتکش آن طرف آب می‌کردید و آنان را تشویق میکردین بجای اینکه سرمایه های خود را صرف خرید زمین و ساخت و سازهای تجاری میکردند در راه تولید و کارخانه و…. میکر دند که جوانان همشهری و تحصیلکرده ها مجبور به مهاجرت نشوند آیا شما می‌دانید که یکی از دلایل افزایش نرخ ارز در مقابل ریال همین مسافرت تهای توریستی که بیشتر برای آنچه در کشور ما بخاطر شرعی‌ و حرام بودن که امکان عر ضه آنها نیست میباشد آیا میدانید در بیشتر کشورهای جهان اتباع خود که در خارج از کشور خود اشتغال بکار دارند باید سالیانه مالیات پرداخت کنند کدامیک از ایرانیان ما در خارج از کشور از آنها از در آمد حاصله مالیات گرفته اند. البته در این جا و فر صت کوتاه که وقت بعضی از خوانندگان عز یز گرفته می‌شود تحلیل و بررسی محال است امید است که برنامه ای و یا جلسه ای گذاشته شود تا دیدگاه ها مطرح شود. بنده از بودجه دولت دفاع نکرده ام مطالب شما آموزنده و مفید است ولی در مورد عوارض خروج عجولانه قبل از اینکه اجرایی شود قضاوت فرمودین عذر خواهی میکنم

  9. آقای دبی نشین و مدعی شما که از اختصاص بودجه به حوزه علمیه ناراحتی و از دریافت عوارض خروج عصبانی هستید بدانید که حوزه علمیه مدرسه آدم سازی است انسانهای می سازد که اگر نبودند آنان جامعه به لجن و فساد کشیده می شد اگر جنابعالی و هزاران نفر دیگر با خیالی راحت دز بیرون از ایران اسلامی بدور از خانواده به امرار معاش مشغول هستند و خانواده خود را یکسال یکسال تنها میگدارند و هیچگونه نگرانی ندارند از وجود مربیان و تحصیلکرده های همین حوزه ای است که جنابعالی از وجود ان ناراحتید اگر خانواده شما و مردم شهر ما به ولایت مداری معروف است و کمترین فساد خانوادگی خدا را شکر شاهدیم از برکت همین مدارس و اساتید و مجالس و منبرها است و حضور آنان در همین مجالس است که با آرامش خاطر خانواده را تنها میگذارید شما که خود را مجرب در بودجه بندی میبنید کمی به بودجه همین دولتهای عربی به اندازید که چفدر بودجه به اوقاف و مدارس دینی و مدهبی و پرورش وهابیت داده اند چه هزینه های در این راه میکنند. اینقدر بد نوشتین که تعدادی از آنهاییکه کامنت گذاشته اند بجای اینکه از خیرین بزرگوار ما تشکر کنند و قدردان زحمات آنان باشند به باد انتقاد گرفته اند شما موقعیت و مشکلات ما را در نظر بگیرید تحریم ایجاد فتنه توسط دشمنان ۸ سال جنگ و هزاران هزار مشکل دیگر که اگر غیر از این حکومت بود الان از پا در آمده بود شما در بیرون از ایران نشستید و خارج از گود اظهار نظر باطل میکنید . مسولین محترم گریشنا همینطور که اظهار نظر مخالفین و منتقدین منعکس میکنید لطفا کامنت حقیر که در دفاع از حوزه و منتقد مطلب دبی نشین هستم طبق قانون مطبوعات باید منعکس کنید خدا حفظتون کند

  10. خانم مینا واقعن فکر می کنید این دوره زمونه کسی به پرداخت وجوهات شرعی مثل خمس پایبنده؟ خیلی انگشت شمارن اونایی که این چیزها براشون مهمه.طرف خودش رو موظف به پرداخت خمس نمیدونه با اینکه کلامو دستور خداست.ولی هرچی ب نفع خودش باشه رو قبول داره مثل تعدد زوجین.

  11. وقتی یادداشت این همشهری ساکن دبی می‌خواندم نزدیک بود اشکم دربیاد چنان سیاه نمایی کرده است که اگر با چشم خود وضعیت ایران نمیدیدم و در ایران زندگی نمیکردم از ایران چنانچه این شخص نوشته است یاد قحطی زمان حضرت یوسف می‌افتادم آقای محترم تبلیغات سیاه دشمنان ما مخصوصا بفرمود ه رهبر معظم بعضی کشورهای خر پول چنان روی شما اثر گذاشته که از ایران اسلامی قدرت بزرگ منطقه خاورمیانه و جهان کشوری بدبخت و ماتم زده نشان داده اید و چنان از سیاسی عقیدتی ها و حوزه علمیه و شخصیت‌های مذهبی کینه به دل دارید که فکر نکنم دشمنان ما اینقدر متنفر باشند آقا ی همشهری انتقادهای شما به یاد شعارهای اغتشاشگران در فتنه اخیر می‌افتم شعارهای آنان حمله به روحانیت و مراکز مذهبی است همین حرفهای کمی انصاف داشته باشید این همه مزایا از جمله خرید خدمت شما خارج نشینان و…. به شما جمهوری اسلامی داده است باز هم طلبکار هستید چنان مظلوم نمایی کرده اید که با دادن عوارض خروج بدبخت خواهید شد حالا هم هنوز معلوم نیست که عوارض بگیرند یا خیر ایکاش ذره ای غیرت ملی و ناسیونالیستی داشتی و بخاطر دل حکام عرب بدست آورید اینقدر سیاه نمایی نمیکردی امیدوارم سخنگوی عده ای از دشمنان نباشید و حرف دل خودت لااقل باشد

  12. « در جواب مسعود»
    ۱-به گفته ی خودت«اگر فلان نبود جامعه به لجن و فساد کشیده می شد» جمله ای کاملا نابخردانه و نشاندهنده این است که گوینده ی آن ، از روی عصبانیت و تعصب آنرا می گوید و توهین به شعور مردم است و برای تو که دم از دین می زنی خیلی زشت است.مواظب باش که چه می گویی که نشاندهنده اندازه ی فکر و عقلت می باشد، چون زن و بچه ی خودت و پدر و مادر خودت هم جزیی از همان جامعه هستند پس اول فکر کن بعد حرف بزن.سوم اینکه روحانیت و کلا همه ی قشرهای جامعه محترم هستند ولی تو یکی با آن جمله ی زشت و نابخردانه ات احترام خودت را شکستی.

  13. «گراشی جان»
    من تا حالا پایبند بودم و خمس پرداخت می کردم ولی به خاطر توهینی که«مسعود» کرد دیگر عقل و منطق حکم می کند که پرداخت نکنم.امام صادق(ع) گفته: با اعمال و گفتارتون زینت ما باشید (قریب به این مضمون شاید اصل جمله را نتوانسته باشم بگم)ولی یکی از معانیش اینه که با اعمال و رفتارتون کسی را از دین زده نکنید.

  14. باید عرض کنم که از زمان غیبت صغری تا کنون هیچوقت حوزه های علیمه وابسته به حکومتها نبوده اند ومتکی به وجوهات مردم بوده اند هم اکنون نیز اگر بخواهیم حوزه ها کارایی شان بیشتر شود بایستی برطبق رویه قبلها باشد

  15. مینا خانم یا آقایی که خود را مینا معرفی کرده اید کجای کامنت مسعود توهین است واقعیت گفته اگر در جامعه ما فساد اخلاقی و خانوادگی نسبت به دنیا بی نهایت کمتر است از برکت وجود همین مبلغین دینی است برو دنیا را ببین که فساد اخلاقی چه معضلی شده است شما اگر به اسلام و معصومین (ع) اعتقاد داریدباید قبول کنید اسلام دین آدم سازی است و انسانهای مومن در مکتب آنان ساخته شده است که مبلغین دینی تحصیلکرده و فارغ التحصیلان حوزه هستند چرا شما اینقدر از بردن نام حوزه عصبانی هستید خودت بهتر میدانی منم با نظر آقا مسعود موافقم چرا آقایی که در دبی نشسته فقط از بودجه اختصاصی به حوزه و سیاسی عقیدتی ناراحت است آقا توی معهد فساد نشسته به حوزه علمیه ایراد میگیره معلومه موانعی برای جلوگیری از فساد اخلاقی بعضی‌ها بوجود آورده و سد راه آنان شده است اگر تحمل وجود چنین حوزه هایی ندارید بهتر تو هم برید خارج نشین شوید

  16. جوری بعضی ها میگن امار فساد امار فساد که ادم فکر میکنه امام رمان ظهور کرده تمام فسادها ریشه کن شده
    اول اینهای که دارن میگن فساد فساد زحمت بکشن بیان بگن معنی فساد یعنی چی؟
    رشوه خواری فساد نیست؟
    مصرف مواد مخدر فساد نیست؟
    زمینخواری فساد نیست ؟
    پول بلند کردن از بانک فساد نیست؟
    دزدی فساد نیست؟
    توی خیابان به ناموس مردم تکه انداختن فساد نیست؟
    دوستی پسر دختر فساد نیست؟
    بعد چرا با وجود حوزه علمیه امار طلاق توی گراش افزایش پیدا کرده چه کار مثبتی انجام دادن همین مبلغین گراش و کشور برای این امار طلاق مگه اینها نباید کلام خدا رو بازگو کنند و جلو امارا طلاق رو بگیرن؟
    میگید خارج نشین اگر همین خارج نشینها نبودن […] حوزه علمیه توی گراش ساخته نمیشد […]
    مگر همین مبلغین اسلام خودشون نمیگن رسول خدا کار میکردن نخل داشتن شتر داشتن و از این رها کاسبی میکردن
    مگر همین مبلغین نمیگن امام علی ع چاه حفر میکرد از همین راه زندگی میکردن و تبلیغ دین میکردن پس چرا حال باید این همه بودجه برای مبلغین در نظر گرفته بشه ؟
    شکم گرسنه دین نمیشناسه برید
    اینو بدونید تا کی مثل کبک میخواهید سرتون رو زیر برف کنید

  17. سلام قولامن رب رحیم
    وأمابعد:
    حبّذاومرحبالإنتباهکم بالتحدیات التی تحدق وتجتاح شعب الایران بل شعب مدینه کراش وجیرانها؛علی سبیل المثال:تضخم،بطاله،اسعارغالیه،ضغط الامور،انخفاض المکاسب وغیرذالک
    ولکن یجب أن لاتقولَ الکلام التی القدح بالاخرین مثلاًجامعه التی تطالب الطلاب لحصول الدروس الدینیه،الذین یجهدون فی اکتساب معارف الدین ولاغیر.
    وایضاً هناک نصدق و نأکد کلامک حوالی اخذ الواجبات الغالیه التی ظلماًمضاعفاًلشعوب المدن التی تجارون الخلیج الفارسی وهی کراش،لار،اوز،خنج و…
    إن نرید نستئصل هذا الامر المهم یجب أن نضرب ونعتصم فی مکان خاص مثلا أمام البلدیه فی المدینه لننتبهم الرئیس والمسئولین کی ترخصون الواجبات إلی سعرهامضی فی ایام الماضیه.
    أتمنی وأرجوا أن تنجحَ فی کل زَمن

  18. وقتی مردم خدا رو قبول ندارند نمیشه چیزی گفت .وقتی مردم ایران نمی دانند نمیشود چیزی گفت.وقتی اخبار مسموم است و نمی دانند نمی شود چیزی گفت.وقتی مردم ایران ساده باورن نمیشه چیزی گفت.آخه چرا باید در کشور مثل آمریکا حقوق کمترین ۴هزار دلار و ۱۸عدد تخم مرغ مرغوب فقط ۱۰۰۰دلار باشه.اینجا دانه تقریبا ۷۰۰تا۵۰۰.اونجا …. مردم حقیقت تلخ است مواد غذایی در آمریکا ارزانتره.ازیکی […] پرسیدم گفت علتش اینه مثلا مرغای آمریکای دوبرابر ایرانی تخم میزارن

  19. آقای رضا یا خانمی که خود را رضا معرفی کرده ای!!
    به گفته ی خودت استناد می کنم.و از فن خودت وارد می شوم.
    «شما هم اگر به اسلام و معصومین اعتقاد داری»!!!!!
    به گفتار و کردار و زندگی آنها نگاهی بینداز و تحقیق کن همه اهل کار کردن و زحمت کشیدن بوده اند نه شعار دادن.از قلمت پیداست که شخصی متعصب و غیرمنطقی هستی و انتقادپذیر هم نیستی و آن صفت و اخلاقی که در خودت هست را به من برچسب می زنی ضرب المثل است که می گویند:«کافر همه را به کیش خود پندارد» البته در مثل مناقشه نیست.من که حرف بدی نزدم که تو اینقدر آشفته شده ای!حقیقت تلخ است ولی وجود دارد چرا تو از حقیقت برآشفته ای؟!من ازحوزه عصبانی نیستم بلکه از دروس حوزه نسبت به تو آگاهترم چرا فکرت اینقدر کج است؟؟!!تحصیلات حوزه خوب است ، اما کافی نیست بلکه در کنارش و همپای آن حتما باید درس پرهیزکاری و تقوا را عملا با نمره ی بیست پاس کنی که «ان اکرمکم عندالله اتقکم» نه فقط درس بخوانی ولی با زبان و قلمت به دیگران برچسب بد بزنی و به گفته ی خودت«اگر به فلان اعتقاد داری» این جمله ی نابخردانه از یک نفر که دم از دین و ائمه معصومین و حوزه و تبلیغ دین می زند ، زشت است ؛ بلکه بهتر است هر وقت می خواهی حرف بزنی و چیزی بنویسی اول فکر کنی و هیچوقت از روی عصبانیت و تعصب چیزی نگارش نکنی.نیمه شبی در سکوت ، «پندار و گفتار و کردارت»را کنکاش کن و به قولی مراقبه داشته باش و از خدا به خاطر عالم بی عمل بودنت و حق الناسهایی که برگردن خود می کنی عذرخواهی کن و به قولی استغفار کن، «لعلکم تتقون».والسلام علی من التبع الهدی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

21 نظر
scroll to top